• Hotline: +3 (092) 508-38-01
  • Address: 23, Medical Str., New York, USA
  • Mon-Sat: 8:00AM - 7:00PM
Prematüre Bebek Bakımı
  • 0

Prematüre Bebek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

37. hafta ve altında doğan bebekler prematüre bebek olarak değerlendirilir. Normalden erken doğan bebekler dış dünyaya uyum sağlamakta güçlük çekebilir. Tüm bebekler doğumdan sonra ciddi bir bakıma ihtiyaç duyarlar ancak prematüre bebekler çok daha özel bir ilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu yazımızda prematüre bebek bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri inceledik.

Prematüre doğumun nedenleri nelerdir?

  • 35+ yaş doğumlar
  • Annede bulunan kalp, hipertansiyon, böbrek, akciğer gibi kronik hastalıklar⠀⠀
  • Gebelik takibinin yetersizliği
  • Sigara kullanımı
  • Çok sayıda doğum yapmak
  • Hamilelik sürecinde yetersiz beslenme⠀⠀
  • Aşırı kilo veya aşırı zayıflık⠀⠀
  • Daha önce geçirilmiş rahim ameliyatı

Prematüre bebek bakımı nasıl yapılır?

Prematüre bebeklerin organları erken doğumdan dolayı gelişimini tam olarak tamamlayamamış olabilir. Bundan en çok etkilenen organ ise akciğerdir. Yenidoğanda kronik akciğer hastalığı gelişme sıklığı yaklaşık olarak 1000 gramın altında doğan bebeklerde % 30, 501- 750 gramın altı bebeklerde ise %52’dir. Kalp, beyin ve beslenme sorunları ile de karşılaşılabilir. Tüm bu sorunlar aslında birbirini etkiler ve ortaya çıkar. Bu yüzden, doğumdan sonra yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kuvöz için bakıma alınırlar. Bu alan, anne karnının sıcak ortamına benzer ve gelişimlerine devam etmelerini olanaklı kılar.

Bebek solunum desteğine ihtiyaç duymuyor ve annesini emebiliyorsa artık evine gidebilir.  Ancak evde de bu özel bakım devam etmelidir. Özellikle yaşamın ilk altı ayında enfeksiyona oldukça açık olurlar. Bu enfeksiyonlardan korunmak için prematüre yenidoğana kış boyunca ayda bir kez respiratuar sinsisyal virüs aşısı yapılır. Ayrıca bebekle aynı evde bulunan anne, baba, kardeş, nene ve dedenin de mümkünse boğmaca ve grip aşısı (kış mevsimi ise) olması tavsiye ediliyor.

Cilt bakımı ve temizliği nasıl olmalı?

Prematüre bebeklerin ciltleri oldukça hassastır. Özellikle ilk aylarda bebeğe dokunmadan önce ellerin temiz olduğundan emin olunmalıdır. Islak mendil kullanmak yerine kaynatılmış ve ılıtılmış su tercih edilmelidir. Göbek kordonu kuru ve temiz tutulmalıdır. Pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.

Uyku düzeni hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Bilinmesi gereken en önemli şey, prematüre bebeklerin zamanında doğan bebeklere göre daha uzun süre uyuyacaklarıdır. Kaliteli bir uyku için gereken sessiz, güvenli, karanlık bir ortam sağlanmalıdır. Ani bebek ölümü riskini azaltmak için ise yatakta örtü, oyuncak, yastık bulundurulmamalı ve sırtüstü yatırılmalıdır. Yine uyku tulumu da kullanılmamalıdır. Ancak prematüre bebekler ısı kaybına oldukça duyarlıdır. Üşümemeleri için ev ısısı ortalama 24-25 derece olmalıdır.

Emzirme nasıl olmalı?

Özellikle 34 haftanın altında doğan bebeklerin çene kasları yeterince kuvvetli değildir. Bu sebeple emme ve yutma faaliyetlerini tam olarak gerçekleştiremezler. Ayrıca akciğerleri de solunum almaları için yeterince gelişmiş değildir. Bu nedenlerle prematüre bebekte beslenme sorunları görülür. Anne sütü alamayan bebeklerin beslenmesi damar yolu ile yapılır. Bu sayede protein, şeker ve yağ gibi besinleri almış olur.

Bebeğin hem emme hem solunum becerisi gelişmeye başlayınca artık anne sütünü emmeye başlar ve farklı besinlere ihtiyaç duymaz. Anne sütü bebeklerin gelişimi için kritik öneme sahiptir. Gelişmeye daha fazla ihtiyacı olan prematüreler için ise daha da önemlidir. Bu yüzden, bebeğin süt emmesinde güçlük gözleniyorsa, kilo almıyorsa, renginde sararma oluyorsa mutlaka bir çocuk hekimiyle görüşülmelidir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *