
Prematüre Bebek Bakımında Bilinmesi Gerekenler
Vaktinden önce dünyaya gelen bebeklere prematüre denir. Prematüre bebeklerin özellikle akciğer gelişimleri tamamlanmamış olur. Bebek hamileliğin 37. haftasından önce dünyaya gelirse prematüre bebek olarak adlandırılır. Kimi zaman bebek 23-25 haftalıkken dahi doğabilir. Bu bebeklere ise yaşam sınırındaki prematüre bebek denir. Prematüre bebekler doğumdan sonra yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip ediliyor.
Bu da birçok farklı sorunu yanında getirir:
- Solunum sıkıntısı
- Enfeksiyonlar
- Beyin kanaması
- Kalp yetmezliği
- Bağırsak hastalıkları
Dünyada prematüre bebekler için farkındalık yaratmak niyetiyle 17 Kasım Dünya Prematüre Günü olarak kabul ediliyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 150 bin prematüre bebek dünyaya geliyor.
Prematüre Doğum Nedenleri
Prematüre bebekler, zamanında doğan bebeklere göre daha küçük oluyorlar. Bunun nedeni ise anne karnındaki gelişimlerini tamamlayamamaları oluyor…
Prematüre bebeklerin doğum ağırlıkları gebelik süresine bağlı olarak değişiyor. Ancak kimi zaman 1000 gramdan daha düşük kiloda bebekler dahi dünyaya gelebiliyor. Peki, ama neden?
- Annede yüksek tansiyon
- Kronik hastalık
- Enfeksiyon
- Sık doğum
- Doğum suyunun erken gelmesi
Bebek ne kadar erken doğduysa, dünyaya geldiğinde karşılaşacağı sorunlarda o kadar büyük oluyor. Covid-19 şartlarında artan riskler nedeniyle prematüre bebekler enfeksiyona daha açık hale geliyor. Neticede bebeklerin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tekrar ya da daha uzun süre yatmaları gerekiyor.
Sonbahar kış aylarında prematüre bebek olmak ise maruz kalınabilecek enfeksiyonları çeşitlendiriyor. Bunlar neler oluyor? Rinovirüs ve mevsimsel influenza tip A-B. Bu nedenle prematüre bebek sahibi ebeveynlerin ev ziyaretlerini kısıtlanması, el hijyenini en üst düzeye çıkarması, maske takması ve mesafe kuralına dikkat etmesi büyük önem taşıyor.
Kış Aylarında Dünyaya Gelen Prematüre Bebeklerin Bakımı
- Prematüre bebeğiniz bol bol emzirin.
- Prematüre bebekler diğer bebeklere oranla hastalıklara karşı daha hassasdır. Bu nedenle özellikle kış döneminde ev ziyaretlerine gitmekten kaçının.
- Ne doğum odasında ne de evinizde ziyaretçi kabul etmeyin. Hasta kişilerle kesinlikle bir arada bulunmayın.
- Kapalı ve havalandırması kötü olan yerlere bebeğinizi sokmayın.
- Bebek bakımı öncesi el hijyenini ihmal etmeyin. Ellerinizi sık yıkayın.
- Olası bir hastalık durumunuzda bebeğinizi emzirme, bakım işleri esnasında maske kullanın.
- Odaları gün içerisinde düzenli havalandırın.
- Covid-19 olduysanız bebeğinizi emzirmeyi bırakmayın. Emzirme bu bebekler için çok çok önemlidir. Ayrıca hastalığa karşı oluşacak antikorlar, anne sütü aracılığıyla bebeğe geçer. Bu da bebeğin virüsü karşı koruyuculuk geliştirmesine katkıda bulunur. Ancak maske takmakta ve öncesinde ellerinizi yıkmakta tabii ki yarar var.
- Oda sıcaklığının çok soğuk ya da çok sıcak olmamasına dikkat edin. Odayı 24-25 derecede sabit tutmaya çalışın.
- Büyüme hormonu uyku esnasında salgılandığından, bebeğinize kaliteli uyku ortamı sağlayın. Gürültülü ve televizyonun açık olduğu ortamda değil, sessiz bir odada uyutun.