
Bazı yaş grupları okula geri döndü ancak hala birçok yaş grubu eğitimine uzaktan devam ediyor. Ayrıca, birçok veli çocuklarını okula göndermek konusunda endişeli ve gönüllü olarak uzaktan eğitime devam ediyor. Peki, okula dönenlerin veya yakın zaman dönecek olan öğrencilerin ve velilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?
Maske Takmak
Öğrenciler maskelerini mutlaka ağzı ve burnu tamamen kapatacak şekilde takmalıdır. Ön yüzeyine dokunmadan iplerinden tutarak çıkarmalıdır. Çantalarda yedek maske bulundurulmalı ve kirlenmesi durumunda da hemen yenisi ile değiştirilmelidir. Ebeveynler çocuklarına maskeyi nasıl kullanacakları hususunda şu şekilde bilgi verebilir:
- Maskeye dokunmadan önce eller su ve sabun ile yıkanmalıdır. Mümkün değilse antiseptik kullanılmalıdır.
- Maskede bir delik vs. gibi bir hata olup olmadığına bakılmalıdır. Mutlaka metal şerit olmalıdır. Maskeyi takarken bu şerit burun kısmında kullanılmalı ve burnu kapatacak şekilde sıkıştırılmalıdır.
- Maske doğru tarafından takılmalıdır.
- Maskenin altı çeneye doğru çekilerek kapatılmalıdır.
- Kenarlardan hava sızıntısı olup olmadığına dikkat edilmelidir.
- Çocuk gözlük kullanıyorsa buğulanmayı nasıl önleyeceği gösterilmelidir. Bunun için maskenin yüze tamamen oturması yeterlidir. Gerekirse maskenin burun kısmına küçük bir bant yapıştırılmalıdır.
- Çöp olan maske kapaklı çöp kutusuna atılmalıdır.
- Maskeyi taktıktan sonra artık temas edilmemelidir. Edildiği takdirde su ve sabun ya da dezenfektan ile eller temizlenmelidir.
Temizlik
Covid-19’un bize öğrettiği en önemli şey temizlik oldu. Sınıfların, tuvaletlerin, okulun tamamının temiz tutulması gerekiyor. Öğrencilerin de kişisel temizliğine dikkat etmesi önemli. Okuldan eve gittikten sonra duş almak, kıyafetleri doğrudan kirli sepetine atmak gerekiyor. Okulda da elleri sık sık yıkamak atlanmamalı. Okul yönetimlerinin temassız çalışan kağıt havlu makinelerinde sürekli havlu bulundurması bir diğer basit ama önemli konu.
Zinde Kalmak
Öğrencilerin vücut direncini güçlü tutması oldukça önemli… Bunun için sağlıklı beslenmek ve kaybedilen uyku düzenini tekrar sağlamak şart. Güneş̧ ısınlarından faydalanmak ve fiziksel aktivitelerde bulunmak da vücut direncini artıracaktır. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği, ara öğünler ve meyve tüketimine bu dönemde daha çok önem verilmelidir.
Etkileşimden Kaçınmak
Sınıflarda her öğrencinin kendisi için ayrılmış̧ sıraya oturması gerekiyor. Hava şartları müsaade ettiği sürece teneffüsleri bahçede geçirmeli ve temas gerektiren oyunlardan kaçınmaya da dikkat edilmelidir. Her sınıfın farklı saatlerde teneffüse çıkması sağlanabilir. Bu mümkün değilse bahçede her sınıfın kendi alanının olması ile etkileşimde olunan kişi sayısı azaltılabilir.
Sosyal Destek Vermek
Okula dönüş kararı alırken çocuk ve ebeveynler arasında fikir ayrılığı olabilir. Çocuk okula dönmek isterken ebeveyn evde kalmasını isteyebilir veya tam tersi… Bu durumda anne babalar neden bu kararı verdiklerini çocuğuna detaylı bir şekilde açıklamalıdır. Örneğin evde yaşlı bir aile büyüğü varsa bu durumun onun sağlığı için tehlikeli olabileceği paylaşılabilir. Ayrıca duygularını ifade edebilmesi ve kendini yalnız hissetmemesi için birlikte yaratıcı oyunlar oynayabilir ve çizim yapabilirsiniz. Öte yandan, okula dönüş kararı aldıysanız da okulun güvenli bir yer olduğunu, eğitimini başarıyla sürdürmek için okula tekrar gitmesi gerektiğini, arkadaşlarıyla bir araya geldiğinde kendisini daha iyi hissedeceğini hatırlatabilirsiniz.
Not: Hastalık belirtisi gösteren öğrencilerin kesinlikle okula gitmemesi gerekiyor. Okullar bu süreçte uzaktan eğitime devam etme imkanı sunmaya devam ediyor.⠀