
Covid-19 salgını milyarlarca insanın hayatını doğrudan etkiledi. Birçok insan hayatını kaybetti, çocuklar okullarından uzak kaldı, insanlar işlerini kaybetti… Tüm bu olumsuzlukların yanında farklı bir şey daha anlaşıldı. Alınan önlemler sayesinde çocukların yakalandığı grip ve nezle hastalıklarında ciddi bir azalma gözlendi. Covid-19’un çocukları etkisi altına almadığını da göz önünde bulundurduğumuzda normalde hastalık mevsimi olarak bilinen sonbaharı ve kışı çocuklarımız sağlıkla atlatmış gibi görünüyor.
İçindekiler
Gribi Yok Etmek Mümkün mü?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Grip Komisyonu’nda görevli çocuk doktoru Norio Sugaya grip vakalarındaki azalmayı şaşkınlıkla karşıladı: “Bu son derece kafa karıştırıcı. İnanılması mümkün olmayan, tarihi bir durum yaşıyor olabiliriz.” Dr. Norio Sugaya Covid-19’un diğer virüslere karşı insan bağışıklığını artırmış olabileceğini belirtiyor.
Aslında hem devletler hem de bireyler tarafından alınan hijyen ve sosyal mesafe önlemleri düşünüldüğünde gribin azalması oldukça beklenen bir sonuç olarak görünüyor.
- Maske takmak
- Okula gitmemek ve temasta bulunmamak
- Anne babanın işe gitmemesi ya da farklı insanlarla etkileşimde bulunmaması
- El ve vücut temizliği farkındalığının artması
- Ülkeler arası seyahatlerin kapanması ya da sınırlandırılması
- Hava kirliliğinin azalması gibi faktörlerin grip ve nezleyi azaltması oldukça mümkün görünüyor.
2020’nin son aylarında New York’ta yapılan bir çalışma ise SARS-CoV-2 testi pozitif çıkan insanların influenza virüsü gibi yaygın virüs türlerini taşıma olasılığının görece düşük kaldığını belirtiyor.
Grip Sayıları Tüm Dünyada Düşüyor
Şu ana kadar bilimsel bir çalışma sunulmasa da birçok çocuk uzmanı grip/nezle şikayetiyle başvuran hastaların geçtiğimiz yıllara göre azaldığını belirtiyor. Ancak bu durumu farklı açılardan yorumlamak da mümkün. Çocuklar grip oluyor ancak Covid korkusuyla ebeveynler hastaneye başvurmuyor da olabilir. Ancak genel görüş grip vakalarının azaldığı yönünde. Ayrıca birçok insan geçtiğimiz yıllarda grip aşısı olmaya çekinirken bu yılki yoğun talep nedeniyle devletin ilave aşı satın aldığı da biliniyor. Şüphesiz sayıların azalmasında bu da bir faktör oldu.
Dünyanın farklı bölgelerinde de durum oldukça benzer. Örneğin, Japonya’nın başkenti Tokyo’da hastane yöneticisi olan Dr.Sho Naito, “Normalde grip nedeniyle yılın bu döneminde her gün 50-100 hastamız olurdu. Ancak şimdi haftada sadece 2-3 hasta geliyor” dedi. Ülke istatistikleri de bunu doğruluyor. Japonya’da Ocak’ın ikinci haftasında grip hastası sayısının 1000 civarı olduğu tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönem rakamı ise tam 800 bindi.
İngiltere’de kamu sağlığı hizmetlerinin yürütücüsü olan NHS ise geçtiğimiz yıllarda Ocak ayında grip nedeniyle binlerce kişinin yoğun bakıma başvurduğunu ancak bu yıl neredeyse kimsenin olmadığını belirtiyor.
Okula Gitmemek Grip Olmayı Azalttı mı?
Bilindiği gibi çocuklarımız gribi en çok okulda arkadaşlarıyla oynarken ya da sınıf ortamındaki havayı teneffüs ederken kapıyor. Ancak bu durum ortadan kalkınca, anne babaların da sosyalliği azalınca grip/nezle rakamları da düşüyor. En önemli sorulardan biri ise okulların açılmasıyla gribin tekrar artıp artmayacağı yönünde. Bunu gelecek dönemlerde öğrenecek olsak da çocuklar arasındaki etkileşimin azalması, maske kullanımı, çocukların okul dışında neredeyse bir sosyal hayatlarının bulunmayışı çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının görülme oranını bir süre daha minimize edecek gibi görünüyor.

Grip Hastalığının Geleceği
WHO dünyada her yıl, bir milyar kişinin influenzaya yakalandığını belirtiyor. Covid-19 salgınından önce gripten ölenlerin sayısın 290 bin ile 650 bin arasında olduğu tahmin ediliyordu. Covid-19 sonrası bu rakamların nasıl değişeceği ise merak konusu.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi şu soruyu soruyor: “Bu mevsimde dahi grip neredeyse tamamen silindiyse neden her mevsim silinmesin?” Bu sorunun cevabına Covid-19 mücadelemiz tamamlandıktan sonra daha çok çalışabileceğiz.