
Tüm ebeveynler çocuklarının zeki ve başarılı olmasını ister. Covid-19 pandemisiyle anne babaların çocuklarıyla geçirdiği zaman arttı. Eğitimin eve taşınmasıyla çocukların eğitim ve gelişimlerine müdahil olma şansları da aynı oranda yükseldi. Bu sebeple birçok anne baba çocuklarının başarısını artırmak ve zekasını geliştirmek için neler yapabileceklerini araştırmaya başladı.
Ancak biliyoruz ki zeka dediğimiz şeyin tek bir tanımı yoktur ve çeşitli zeka türleri vardır: Sözel zeka, matematik zekası, görsel zeka, bedensel zeka, müzik zekası, sosyal zeka, kişisel zeka ilk aklımıza gelenler.
Bu zekaların birbiriyle uyumlu şekilde gelişmesi çocuklarımızın gelecek yaşamları için oldukça kritiktir. Bu nedenle çocuklarımızı bilişsel, ruhsal ve fiziksel açıdan beslemek hem zekalarını geliştirecek hem okul başarılarını artıracak hem de sosyal hayatlarını daha mutlu kılacaktır. Peki Çocuklarda Zeka Gelişimi Nasıl Desteklenir? Bu gelişimi sağlayabilmek için ebeveynler olarak evde neler yapabiliriz:
İçindekiler
Spor yaptırın
Spor yapmanın birçok artısı mevcut: daha sağlıklı olmak, daha kolay sosyalleşmek, takım çalışmasına uyum sağlamak. Ayrıca egzersiz yapmak beyin sağlığı için gerekli kimyasalları da harekete geçiriyor. Beyin, dopamin ve endorfin hormonlarını salgılıyor. Böylece stresi azaltıyor ve uykuya dalışı daha rahat sağlıyor. Yani spor yapmak yukarıda belirttiğimiz zeka tiplerinin birçoğunu olumlu yönde etkiliyor.
Burada ek bir not olarak, spor seçiminin de önemli olduğunu ifade etmeliyiz. Çocuklarımızın karakterine ve fiziksel özelliklerine göre bir spor seçmek daha faydalı olacaktır. Örneğin fiziksel olarak olgunlaşmamış, yaşıtlarından fiziken daha hassas çocuklar için futbol, basketbol gibi temaslı sporlar tercih edilmeyebilir. Koşu, tenis gibi temastan uzak sporlara yönlenilebilir.
Bu besinleri mutlaka tüketmesine özen gösterin
Okul başarısını artırmada ve zeka gelişiminde sağlıklı beslenmenin önemi gayet iyi bilinmektedir. Yumurta, balık, ceviz, tahıllar, sebzeler, kırmızı et, baklagiller, yoğurt, yemeklere ilave edilecek zerdeçal ve yeterli su tüketimi çok önemli. Bu besinler çocuklarımızın odaklanabilme yeteneğine katkıda bulunuyor. Ayrıca güçlü hafıza yeteneklerini geliştiren ve beyin gelişimine yardımcı olan bu besinler sinir sistemini de güçlendiriyor ve çocuklarımızın düşünme yetilerini geliştiriyor.
Çocuklara Yemek Yedirme Sanatı Hakkında Bilgi Alın !
Doğumdan önce önlem almak
Hamilelikte olduğu kadar hamile kalmadan önce de sağlıklı beslenmekte yarar var. Yapılan çalışmalar annenin dengeli-yeterli beslenmesinin ve gerekli vitaminleri almasının bebeğin beyin ve merkezi sinir sisteminin gelişiminde kritik rol oynadığını bildirmektedir. Bu vitaminlerden biri folik asittir. Eksikliği nöral tüp defekti olarak adlandırılan bazı doğumsal anomalilere neden olabilir. Spina bifida (omurganın ve omuriliğin bir kısmının anormal gelişimi) ve anensefali (beynin ciddi anormal gelişimi) bu bozukluklardan bazılarıdır. Bunun sonucunda da bebeklerin zeka gelişimleri olumsuz etkilenmektedir. Bu anomalilerin önüne geçebilmek için anne adaylarının hamile kalmadan önce sigara kullanımını bırakmalarını ve zararlı besinlerden uzak durmaları tavsiye edilmektedir.
Uygun çevresel koşullar
Çocuğumuzun büyüdüğü çevrenin temizliği, geçirilen enfeksiyonlar, beslenme koşulları gibi beden sağlığımızı etkileyen birçok bileşen tüm vücut sistemimizi olduğu gibi beyin sağlığımız da etkiler. Nihayetinde zeka gelişimi de beyin sağlığına bağlı olduğu için sağlıklı bir fiziksel çevrede büyümek çocuklarımızın zekasına şüphesiz katkıda bulunmaktadır.
Yeterli ve kaliteli uyumasını sağlayın
Bebeklik döneminden itibaren yeterli uyku çocuklarımızın gelişimi için oldukça kıymetlidir. Okul çağı çocukları için online eğitim sürecinde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri uyku dengesinin bozulmasıdır. Gün içinde enerjisini atamayan çocuklar, sabah çok erken kalkmayacak olmanın da güvencesiyle geç saatlere kadar ayakta kalabilmektedirler. Nihayetinde uyku düzenleri bozulur ve tam olarak uykularını almış bir şekilde güne başlayamazlar. Bu, öğrenme yetilerini baltalayacağı gibi zeka gelişimine de olumlu bir katkı sağlamayacaktır.
Çocuklarda Zeka Gelişimi Nasıl Desteklenir? Oyun
Oyunla öğrenme günümüzün en popüler kavramlarından biri. Puzzle, satranç gibi zihinsel çaba isteyene oyunları birlikte oynayabilirsiniz. Böyle oyunlar çocuğunuzun problem çözme yeteneğine katkı sağlayacaktır.
Telefonu ve tableti sınırlandırın
Saatlerce telefonda, tablette oyun oynamak çocuklarımızın zeka gelişimine katkıda bulunmayan aktivitelerdir. Oyun saatlerini kısıtlamanız faydalı olacaktır. Bunun yerine yukarıda bahsettiğimiz gibi satranç, puzzle gibi oyunlar tercih edilebilir. Eğer yapabiliyorsanız birlikte kitap okumak da güzel bir alternatiftir.
Bağırmayın, Uyarın
Birlikte uzun saatler geçirmek ev içi tartışmaları ve anlaşmazlıkları da artırabilmektedir. Bu noktada ebeveynler çocuklarına seslerini yükseltebilmektedir. Ancak hatırda tutulması gereken şey çocuklarımızın kişiliklerini değil davranışlarına yönelik ikazlarda bulunmaktır.
Örneğin “Yerleri yeni sildim, dikkat et. Ocaktan uzak dur.” Gerekli ve dikkat sağlayan bir uyarıdır. Ancak “Seni daha kaç kere uyaracağım, sürekli yanlış yapıyorsun.” tarzı bir cümle kişisel bir saldırıdır ve çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakabilmektedir.