• Hotline: +3 (092) 508-38-01
  • Address: 23, Medical Str., New York, USA
  • Mon-Sat: 8:00AM - 7:00PM
Çocuklarda Sık Görülen Tırnak Sorunları
  • 0

Çocuklarda Sık Görülen Tırnak Sorunları

Bebeklerde tırnak gelişimi anne karnında başlar. Gebeliğin 9. haftasında başlayan tırnak gelişimi 20. haftaya kadar devam eder. Tırnak hastaları doğumsal olabileceği gibi doğumdan sonrada çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.  Tırnakta görülen değişiklikler farklı hastalıkların da belirtileri olabilir.

Beau çizgiler

Yenidoğan bebeklerde görülür. Normal bir durum olarak kabul edilir. Tırnak plağı yüzeyinde enlemesine çizgiler ve oluk halinde değişimler görülebilir. Yaşamın 3 ila 4. ayına kadar tırnak uzadıkça bu durum ortadan kalkar. Öte yandan büyük çocuklarda oyun esnasında tırnağa top gelmesi, ateşli hastalıkar gibi farklı nedenlerle de tırnakta bu tür değişimler olabilir.

Kaşık tırnak (Koilonişi)

Yenidoğanların tırnağı ince ve yumuşaktır. Bu nedenle tırnağın formunda geçici olarak değişiklikler olabilir. Bunlardan biri de kaşık tırnaktır. Tırnağın kalınlaşması ve güçlenmesi ile birlikte bu durum ortadak kalkar. Ancak daha büyük çocuklarda görülen kaşık tırnak durumunda demir eksikliğinden şüphelenmek gerekir.

Tırnak ucunun tabakalar halinde yarıklanması (Onikoşizi)

Genellikle çocuğun başparmaklarını emmesinden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Zaman içinde geçmesi beklenir.

Periungual siğil

Genellikle 6 yaşından küçük çocukların tırnaklarında oluşan siğillerdir. Bu siğillere human papilloma adı verilen bir virüs neden olur. Bu siğiller tırnak çevresinde olur. Kendiliğinden geçme şansı vardır. Ancak lezyonunun yayılım riskini önlemek için doktor tarafından reçete edilebilen kremlerle tedavisi düşünülür. Tırnak yemek periungual siğillerini tetikler.

Tırnak mantarı (Onikomikoz)

Tırnak mantarı, tırnak plağının sararması, tırnak ucunda kalınlaşma ve tırnak dokusunda ayrılmayla kendini gösterir. Tırnak mantarı özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda görülebilir. Tırnak mantarının en önemli nedenleri, ayağın uzun süre hava almaması, terli ve nemli kalması ile yüzme havuzlarında hijyen kurallarına uyulmamasıdır. Bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü de tırnak mantarının  oluşmasını kolaylaştırmakta ve iyileşmesini güçleştirmektedir. Mantarın tedavi edilmesi gerekir. Mantar önleyici kremlerle sorun ortadan kaldırılabilir.

Tırnak etrafı enfeksiyonu (Akut Paronişi)

Küçük çocuklarda parmak emmeyle ortaya çıkan bir diğer sorun ise akut paronişidir. Bu hastalıkta tırnak etrafındaki yumuşak doku enfekte olur. Tırnak kenarında kızarıklık, ağrı ve şişlik görülür. Tırnak kenarında apse oluşabilir. Bu apsenin drene edilip boşaltılması düşünülebilir.

Tırnak yeme (Onikofaji)

Çocuklarda tırnakla ilgili karşılaştığımız en önemli sorun tırnak yemedir. 7 ila 10 yaş arasındaki çocukların neredeyse yüzde 30’unda bu durumla karşılaşılır. Stres, anksiyete, kaygı bozukluğu gibi sendromlar tırnak yemeye neden olabilir. Tırnak yeme tırnakların kalıcı olarak kısalmasına, tırnak dokusunun hasarlanmasına ve kimi olgularda enfeksiyona dahi yol açabilir. Çocuğun bu alışkanlığını ortadan kaldırılıp, tırnakların düzgünce kesilip, bakımının yapılması gerekir.

Batan ayak tırnağı (Onikokriptozis)

Tırnak batığı, tırnak dokusunun yan taraflarının derinin içine gömülmesidir. Bebeklerde sık görülür. Genellikle kendiliğinden geçer. Ancak çocuklarda görülen tırnak batıkları tedavi gerektirir. Tırnakların yanlış kesimi, dar ayakkabılar, sık terleme çocuklarda ayak tırnak batmasına neden olabilir. Batığın tedavi edilmesi gerekir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *