• Hotline: +3 (092) 508-38-01
  • Address: 23, Medical Str., New York, USA
  • Mon-Sat: 8:00AM - 7:00PM
Çocuklarda Kalp Hastalığı Belirtileri
  • 0

Çocuklarda görülen kalp hastalıkları üç gruba ayrılabilir: Doğumsal kalp hastalıkları, ritim bozuklukları ve sonradan gelişen kalp hastalıkları. Bazı kalp hastalıkları bebek daha anne karnındayken veya bebek doğduktan hemen sonra tespit edilebiliyor ve tedaviye başlamak gerekiyor. Ancak bazı hastalıklar zaman içinde kendini gösteriyor ya da sonradan ortaya çıkıyor. Peki, ebeveynler hangi durumlardan şüphelenmeli ve doktora başvurmalıdır? Çocuklarda kalp hastalığı belirtileri nelerdir?

Hızlı ve zorlu soluk alıp verme

Zatürre gibi bir hastalığın neden olmadığı kendiliğinden ortaya çıkan hızlı soluk alıp verme, burun kanadı solunumu,  soluk alıp verirken kaburga aralarının içe doğru yer değiştirmesi kalp hastalığı için şüphe uyandırabilir. Dakikada alınan solunum sayısı şu rakamlardan yüksekse bir çocuk uzmanıyla ve çocuk kardiyolojisi uzmanıyla görüşmek gerekir.

  • Yenidoğanda dakikada 60
  • Bebeklerde dakikada 40
  • Çocuklarda dakikada 30
  • Ergenlerde dakikada 20

Morarma (Siyanoz)

Çocukların vücudunda çeşitli nedenlerle morarmalar oluşabilir. Soğuk, düşme, heyecanlanma bu nedenlerden bazılarıdır. Ancak morarmanın oluştuğu yer kimi zaman bize kalp hastalığı konusunda ipucu verebilir. Morarma, dilde veya ağız mukozasında ise ayrıca belli bir süre içinde geçmiyorsa ve egzersizle birlikte artıyorsa kalp hastalığından şüphelenilebilir.

Çarpıntı: Çocuklarda Kalp Hastalığı Belirtileri

Çocuk, kalbinin oldukça hızlı attığını hisseder ve bundan rahatsızlık duyar. Çarpıntı farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Kansızlık, tiroid, enfeksiyon… Ancak kalpte ritim bozukluğunun da belirtisi olabilir. Çocuğunuz çarpıntı hissinden sürekli olarak yakınıyorsa mutlaka hekime başvurmak gerekir.

Kalp atım hızının düzensiz olması

Çocukların göğüs duvarı yetişkinlerinkine göre incedir. Bu sayede ebeveynler çocuklarının kalp atım hızını daha rahat izleyebilir. Uyku sırasında kalbin hızlı atması bir semptom olarak değerlendirilebilir. Küçük çocukların kalbi daha hızlı atar. Yenidoğanlarda dakikada 80, diğer çocuklarda dakikada 60’ın altında kalp atımı varsa çocuk hekimiyle görüşmek gerekir. Ayrıca kalp atımlarının düzensiz olması da şüphe uyandırabilecek farklı bir unsurdur.

Kalpte üfürüm duyması

Her iki çocuktan birinde kalpte üfürüm duyulabilir. Ancak kimi zaman bu ses ebeveynler tarafından fark edilmez ve rutin çocuk doktoru muayenesi sırasında ortaya çıkar. Kesin tanı için çocuk kardiyoloji muayenesi ve EKG taraması gerekir. Sonuçta kalp damarlarında bir problem tespit edilebilir. Ancak her üfürümün de tehlikeli olmadığını belirtelim. Bazı üfürümler nedensizdir ve bunlar masum üfürüm olarak adlandırılır.

Göğüs ağrısı

Çocuklar göğsün sol kısmında ağrı ve sıkışıklık hissinden şikayetçi olabilir. Kalp damarlarında iskemi, kalp çevresinde sıvı birikimi ve kalp kapağı problemleri gibi hastalıkların bir belirtisi olabilir. Ailelerin paniğe kapılmadan hekimleriyle görüşmesi önerilir. Çünkü bu gelip geçici olabilir veya farklı basit bir problemden kaynaklanabilir.

Düşmeyen ateş

Kawasaki ülkemizde sık görülen bir kalp hastalığıdır. Kan damarlarının genişlemesine ve iltihaplanmasına yol açmaktadır. Beş günden uzun süren, ağız çevresinde çatlaklar, gözlerde kızarma, gövdede ve kasıkta kızamık benzeri döküntülerle kendini gösterir. Mutlaka bir çocuk hekimine başvurulmalıdır. Kesin tanı için kan ve idrar testleri ile EKO ve EKG taraması yapılır.

Kawasaki Hastalığı Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız !

Büyüme gelişme geriliği, çabuk yorulma

Kalp yetmezliği olan çocuklarda gelişim sorunları gözlenebilir. Yaşıtlarına göre fiziken daha zayıf kalmak bunlardan biridir. Kalp yetmezliği olan çocuğun besinlerden aldığı tüm enerji kalbinin daha iyi çalışması için harcanır. Böylece fiziken gelişimi geri kalabilir. Bu çocuklarda hızlı yorulma, halsizlik, yüzde solma görülür.

Eklem ağrısı ve şişliği

Daha çok çocuklarda görülen bir kalp hastalığı olan akut romatizmal ateş sık olarak kendini eklem ağrısı ve şişliğiyle gösterir. Bu hastalık, kalp kapağını, kasını ve dış zararını etkileyebilir.

Tesadüfen ortaya çıkan durumlar

Bazı belirtilerin anne babalar tarafından tespit edilmesi pek mümkün değildir. Örneğin, bir spor müsabakası ya da okula kayıt için istenen göğüs grafisinde kalbin büyük olması ya da damarlarda bir anormallik saptanabilir. Bu durumda EKG taraması gerekir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *