
Çocuğunuza Ekran Karşısında Yemek Yedirmeyin
Her anne baba çocuğunun sağlıkla gelişmesini, büyümesini ister. Sağlıklı gelişim de kaliteli beslenmeden geçer. Aileler çocuklarının yeterince beslendiğinden emin olmak ister. Tabağını bitiren bir çocuğa sahip olmak tüm ebeveynleri mutlu eder. Şunu hepimiz biliyoruz ki bir anne çocuğunun tabağını bitirmesi için tüm yöntemleri dener. Çünkü çocuğunun iyi beslendiğinde gerekli vitaminleri alacağını, bağışıklık sisteminin güçleneceğini, zayıf kalmayacağını ve böylece daha az hastalanacağını bilir.
İçindekiler
Ekran Karşısında Yemek Yemek
Ebeveynler çocuklarına yemek yedirememekten şikayetçi… Yemek yedirmeyi başarabilmek için ise birçok yolu deniyorlar. Bunlardan biri de çocuğa ekran karşısında yemek yedirmek. Çoğu anne çocuğuna bebeklik döneminden itibaren televizyon karşısında yemek yedirdiğini çünkü başka bir yol bulamadığını dile getiriyor. Anneler, çocuklarının bu yolla daha kısa sürede yemeklerini bitirdiğini söylüyor.
Çocuklar Neden Ekran Karşısında Yemek Yer?
Çocukların dikkati kısa sürelidir. Sürekli değişen, hareketli, renkli ekran dikkatinin sürekliliğini sağlıyor. Ekrandaki bu hareketlilik kısa olan dikkatin süresi uzatıyor ve çocuk farkında olmadan ağzını açıyor. Gelen yemeği farkında olarak ya da olmayarak yiyiveriyor. Yani aslında çocuğunuz yemek yediğinin farkında olmuyor, o anda yaptığı tek eylemin ekranda eğlenceli bir şeyler izlemek olduğunu düşünüyor.
Maalesef bu sistem tamamıyla yanlış… Çünkü çocuğumuzun yediği yemeğin farkında olması gerekiyor. Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması için bu oldukça önemlidir.
Ekran Karşısında Yemek Yemenin Sonuçları
Sürekli ekran başında yemek yiyen çocuk sağlıklı yemek yeme davranışını öğrenmiş olmuyor. Bu da gelecekte çocuğa yemek yemeyle ilişkili farklı sorunlar yaşatabiliyor. Bunlar nelerdir?
- Yetersiz beslenme
- Masada yemek yemek istememe
- Düzenli yemek yememe
- Yemek seçme
- Kendi kendine yemek yememe
Sağlıklı beslenme, çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi için önemlidir. Sağlıklı beslenen bir çocuk hastalıklara karşı daha dirençlidir, gün içerisinde yeterli enerjiye sahip olabileceği için yaşına uygun her türlü aktiviteyi rahatlıkla yerine getirebilir. Dikkati ve olayları algılama yeteneği artar. Huysuzlukları ve sizinle çatışmaları azalır.
Sağlıklı Yemek Yeme Alışkanlığı İçin Ne Yapmalı?
Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için neler yapabilirsiniz:
- Öğün atlamayın.
- Çocuğunuzla birlikte ailecek masaya oturun, onunla birlikte yemek yiyin. Mümkün olduğunca ailenin tüm üyelerinin masada yer almasını sağlayın. Yemek saatlerini ailecek keyifli geçirmeye özen gösterin.
- Yemek seçmeyerek ona model olun.
- Uygun yaşı geldiğinde kendi kendine yemek yemesine izin verin.
Çocuğumuza sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmak için daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa daha önce yazdığımız Çocuklara Yemek Yedirme Sanatı yazımızdan yararlanabilirsiniz.
Afiyet olsun 🙂