• Hotline: +3 (092) 508-38-01
  • Address: 23, Medical Str., New York, USA
  • Mon-Sat: 8:00AM - 7:00PM
Bebeklerde K Vitamini
  • 0

Bebeklerde K Vitamini Neden Önemli?

Yenidoğanlar kanın pıhtılaşmasını, kanamanın önlenmesini mümkün kılan K vitamini açısından zayıf doğarlar. Neden? K vitamini bağırsaklar tarafından sentezlenir. Bebek doğduktan sonraki ortalama ilk iki hafta vücut bu vitamini üretemez. Bunun sonucunda K vitamini eksikliğine bağlı yenidoğan kanama hastalığı ortaya çıkabilir. Bu kanama basit bir şekilde olabileceği gibi ölümcül de olabilir. Beyin kanaması ve beyin hasarı meydana gelebilir. Bu nedenle yenidoğanlara K vitamini enjeksiyonu yapılır. Doğumdan sonra bebeğin bacağına, kas içerisine 1 mg K vitamini yapılır.

K vitamini nedir?

K vitamini, kanın pıhtılaşmasına ve kanamanın durmasına yardımcı olur. K vitamini vücutta doğal olarak bulunur. Bağırsaktaki iyi bakteriler aracılığı ile besinlerden elde edilir. Ancak doğduktan sonra da gelişimini devam ettiren yenidoğanlarda K vitamini seviyesi yeterli miktarda değildir.

K vitamini iğnesi neden yapılır?

Bebeklere yaşamın ilk 6 ayı ek gıda verilmez. Yani bebekler K vitaminini dışarıdan alamaz. Ayrıca anne sütünde de K vitamini ya çok azdır ya hiç yoktur. Bunun bir sonucu olarak da bebek 0-6 ay arası yenidoğan kanama hastalığına yakalanabilir. Bunun önüne geçmek için bebeğe doğumdan sonra K vitamini iğnesi yapmak gerekir.

K Vitamini enjeksiyonu aşı mıdır?

Hayır, K vitamini bir aşı değildir. Bebeğin kan pıhtılaşmasını sağlayabilmek için doğumda yetersiz olan bir vitaminin doğum sonrası bebeğe verilmesidir.

Bebeklerde K vitamini eksikliği neden olur?

Doğumda bebeklerde K vitamini çok azdır. Neden? Plasentadan çok az miktarda K vitamini bebeğe geçer. K vitamini üreten iyi bakteri henüz yenidoğanın bağırsaklarında mevcut değildir. Anne sütü de yeteri kadar K vitamini içermez. Sadece anne sütüyle beslenen bebekler anne sütünden yeterli miktarda K vitamini alamaz. Neticede bebekte K vitamini eksikliği görülür.

Yenidoğan kanama hastalığı belirtileri nelerdir?

  • Bebeğin başında ve yüzünde morluklar
  • Bebek 3 haftayı geçtiyse ancak yenidoğan sarılığı belirtileri gösteriyorsa (ciltte ve gözlerin beyaz kısmında sararma)
  • Burun ve/veya göbek kordonunda kanama
  • Zift gibi dışkılama
  • Çok fazla kusma (siyah renkte olabilir)

Yenidoğan Kanama Hastalığı Türleri

Erken, klasik ve geç olmak üzere üç tipte görülür.

Erken: İlk 24 saatte görülür. Kafa içine kanama oluşabilir. Bebek yaşamını yitirebilir. Gebelik döneminde kullanılan ilaçlarla ilgili olabilir.

Klasik: Doğumdan 24 saat geçtikten sonra ilk bir hafta içinde görülür. Sindirim sistemi ve deride kanamalara yol açabilir. En sık görülen tipidir.

Geç: 2 ve 8. haftalar arası görülür. Sadece anne sütüyle beslenen, doğumda K vitamini verilmemiş bebeklerde olur. Kafa içi kanama gelişebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *