
Bebek Masajı Türleri Ve Faydaları
Bebek masajı önemli bir konudur. Bebekler rahatlamak ister. Bunun yollarından biri de masajdır. Bebeğe yapılan farklı tür masajlar ile gaz çıkarmakta zorlanan ya da kakasını yapmakta güçlük çeken bebek rahatlatılabilir. Ayrıca ebeveynin bebekle olan fiziksel temasını artırdığı için bebeğin duygusal gelişimi açısından da yararlıdır.
Öte yandan bebeklerin kemik ve kasları oldukça hassastır. Bu nedenle ebeveynlerin bebek masajının nasıl yapıldığını bilmeleri gerekir. Bu yazımızda bebek masajlarının tipleri, faydaları, uygulanma şekilleri ve bebek masajı yaparken dikkat edilmesi gerekenleri inceledik.
İçindekiler
Bebek Masajı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebek masajı rastgele uygulanmamalıdır. Öncesinde araştırılmalı, hatta eğitimler alınmalıdır.
- Ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Hassas dokunuşlarla masaj yapılmalıdır.
- Eller temiz, tırnaklar kısa olmalıdır.
- Ebeveynin elleri soğuksa masaja başlamadan önce biraz ısıtması da faydalı olur.
- Bebek rahat bir ortamda olmalıdır.
- Bebeğin güvenliği sağlanmalıdır.
- Saat, bilezik, bileklik gibi bebeğin cildini tahriş edebilecek ya da zarar verebilecek materyallerin çıkarılması faydalı olur.
Bebek Masajı Ne Zaman Yapılır?
Aslında bebek masajı her zaman yapılabilir. Bunu bir rutin haline getirmeni bir zararı yok hatta faydası vardır. Bebek masajı yapmadan önce bebeğin aç olmadığından emin olmak gerekir. Bebeği besledikten bir veya bir buçuk saat sonrasında masaj yapılabilir. Ayrıca bebeğin altı da temiz olmalıdır.
Bebek Masaj Türleri Nelerdir? Uygulaması Nasıl Yapılır?
Bebek masajının farklı türleri vardır. Bebeğin kol, bacak, karın, sırt ve yüz bölgelerine masaj yapılabilir. Bu masajların nasıl yapılması gerektiğini kısaca özetledik.
- Karın masajı: Karından bacağa doğru sıvazlanır. Bacakları havaya kaldırılır, dizleri bükülerek hafifçe karnına doğru bastırılır. Parmak ucuyla bebeğin karnında soldan sağa hafifçe hareketler yapılır. Gaz çıkarma için bire birdir.
- Sırt masajı: Bebeğin sırtı aşağı yukarı ve sağa sola hareketlerle sıvazlanır. Parmak uçlarıyla küçük dairesel hareketler yapılır. Sırt boyundan kalçaya doğru okşanır.
- Kol masajı: Kollar bilekten omuza dek sıvazlanır. Bebeğin parmakları, avuç içi ve ellerinin üstü sıvazlanır. Kolları yukarıdan aşağı dairesel hareketlerle ovalanır.
- Bacak masajı: Bacaklar yukarı kaldırılır. Kalçadan bileğe ovalanır. Yukarı aşağı hareket ettirilir. Kaka yapmayı kolaylaştırır.
- Yüz masajı: Parmaklarla bebeğin alnından şakaklara ve yanaklara doğru masaj yapılır. Başparmaklarla bebeğin gözkapakları şakaklara doğru ovulur. Bebeğin burnu yanaklara doğru ovulur. Çeneden kulak arkasına doğru bebeğin yüzü hafifçe sıvazlanır.
Bebek Masajının Faydaları Nelerdir?
- Gaz çıkarmayı kolaylaştırır. Gaz sancısını azaltır.
- Kabızlığa iyi gelir.
- Sakinleştirici etkisi vardır. Uykuya dalmayı kolaylaştırır. Uyku sorunlarını gidermeye yardımcı olur.
- Bağışıklığın güçlenmesine katkıda bulunur.
- Bebeklerde olan ağrı ve krampları geçirmeye yardımcı olur.
- Ebeveyn ve bebek arasındaki fiziksel teması artırdığı için bebek masajı duygusal yönden de olumlu bir uygulamadır.
- Bebek masajını annenin yapması anne için de yararlıdır. Bebek ve anne arasındaki temasla birlikte annede oksitosin hormonu salgılanır. Doğum sonrası depresyonu önler/hafifletir.